Kokemuksia työharjoittelusta kansainvälisessä startupissa

Ajankohtaista Kommentit pois päältä artikkelissa Kokemuksia työharjoittelusta kansainvälisessä startupissa

Kuvassa: Olivia Aaltonen (oik.) ja hänen työkavereitansa Polar Bear Pitching -tapahtumassa

Olivia Aaltonen suoritti sosiaalipolitiikan opiskelijalle epätyypillisesti työharjoittelun kansainvälisessä konsultointialan startup-yrityksessä Kiinassa. Lue Olivian kirjoitus oppimiskokemuksistaan, kokemistaan työkulttuurieroista ja siitä, miksi harjoittelu startupissa kannattaa.

 

Opiskelen neljättä vuotta sosiaalipolitiikkaa Turun yliopistossa, eikä työharjoittelu konsultointiyrityksessä Kiinassa ole alallani kovin tyypillinen ratkaisu. Kiinan kielen sivuaineopintojen sekä henkilökohtaisen kiinnostuksen kannalta Kiinaan lähteminen oli kuitenkin hyvin mielekäs vaihtoehto ja kokemus osoittautui erittäin palkitsevaksi ja ainutlaatuiseksi.

Mingle Advisors on vuonna 2017 perustettu konsultointiyritys, jonka tavoitteena on auttaa suomalaisia yrityksiä pääsemään Kiinan markkinoille. Yritys on kasvanut nopeasti jo ensimmäisten kuukausien aikana ja kysyntää palveluille on paljon. Mingle Advisorsin perustaja, Lauri Tammi, haki työharjoittelijaa viime syksynä Wechatin keskusteluryhmässä, joka koostui lähinnä Shanghaissa toimivista suomalaisista. Tuolloin Kiinassa vaihdossa ollut ystäväni välitti viestin minulle, sillä asuminen Kiinassa oli ollut mielessäni jo jonkin aikaa. Kerroin Laurille olevani kiinnostunut harjoittelupaikasta ja pääsin työhaastatteluun Skypen välityksellä.

Työharjoittelupaikan varmistuttua otimme yhteyttä Startuplifers-järjestöön, joka on Aalto-yliopiston koordinoima työharjoitteluohjelma. Erityistä Startuplifers-työharjoittelussa on se, että harjoittelu suoritetaan vilkkaissa startup-hubeissa, kuten San Fransiscossa, Tokiossa tai Shanghaissa. Startuplifers tarjosi tukea työharjoittelussani, ja Turun yliopistolta sain vuosittain Startuplifers-ohjelmaa varten jaettavan matka-apurahan. Noin kuukautta myöhemmin kävin tapaamassa Startupliferssin Mirvaa sekä Lauria Slushissa.

Tammikuussa 2018 saavuin työharjoitteluun Hangzhoun kaupunkiin, itä-Kiinaan, noin 180 kilometriä Shanghaista. Kaupungissa on noin 8 miljoonaa asukasta, ja se tunnetaan erityisesti teeviljelmistä, Xihu-järvestä sekä verkkokauppa Alibaban päämajasta. Työtilamme sijaitsivat kansainvälisessä co-working-tilassa, jossa oli monia muita startup-yrityksiä sekä innostava ja yhteisöllinen työilmapiiri.

Ulkomailla toimivien kasvuyritysten on tunnettava kohdemaan kulttuuri

Joustavuus ja luovat ratkaisut ovat pienissä kasvuyrityksissä suuressa roolissa, mutta niiden merkitys korostuu Kiinassa, sillä markkinaympäristö on monimutkainen ja riskejä on paljon. Kiinan kulttuurin, kielen ja yhteiskunnan tuntemus on jopa välttämätöntä yrityksen pyörittämisen ja valtion viranomaisten kanssa toimimisen kannalta. Kiina tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia länsimaalaisille yrityksille, mutta sudenkuoppia on myös runsaasti; valtion viranomaisten kanssa tulee tulla toimeen, yhteistyökumppaneiden kanssa on oltava välillä varovainen ja käytännön asioiden hoito on yllättävän haastavaa.

Kiinassa työpaikalla vietetään huomattavasti enemmän aikaa kuin Suomessa ja työn ja vapaa-ajan ero on monesti hyvin häilyvä. Työkulttuureissa on myös monia muita eroja, jotka korostuivat tapaamisissa ja yhteistyökumppaneiden kanssa toimiessa. Toimistollamme tunnelma oli rento ja avoin. Mingle Advisorin asiakaskunta koostuu koulutusalan toimijoista, yritysasiakkaista sekä government -toimijoista. Laaja toiminta-ala opetti työskentelemään erilaisten ihmisten kanssa sekä ymmärtämään markkina-aluetta eri näkökulmista.

Startup-harjoittelussa saa haastaa ja kehittää itseään

Ajatus startupissa työskentelystä tuntui aluksi jännittävältä sekä hieman vieraalta, sillä opiskeluni tai aiempi työkokemukseni asiakaspalvelutyöstä ei varsinaisesti tarjonnut luontevimpia lähtökohtia startupissa työskentelyyn. Huomasin kuitenkin nopeasti, että avoin asenne, motivaatio ja halu oppia vievät pitkälle nopeasti muuttuvassa kansainvälisessä työympäristössä.

Työskentely nopeasti kasvavassa startupissa oli erittäin rikas oppikokemus. Pienessä ja motivoituneessa tiimissä työskentely tarjosi erilaisia työtehtäviä, riittävästi haasteita sekä vastuuta. Eräs tehtävistäni oli järjestää suomalainen Polar Bear Pitching -tapahtuma Kiinassa, yhdessä kiinalaisten kumppanien kanssa. Projektijohtajana toimiminen oli hyvin antoisaa; aikataulujen ja resurssien vahtiminen opetti yhteistyötaitoja sekä järjestelmällisyyttä.

Tiiviissä ja nuoressa yrityksessä jo kahden kuukauden aikana oppii merkittävästi yritystoiminnasta, sillä pienessä tiimissä jokainen työntekijä saa paljon vastuuta ja vapauksia. Suosittelen työharjoittelua startupissa erittäin lämpimästi kaikille, jotka ovat oma-aloitteisia, joustavia ja halukkaita haastamaan itseään vaativassa, mutta palkitsevassa työympäristössä.”

***

Olivia Aaltonen on mukana Turun yliopiston yrittäjyyspäivänä järjestettävässä Intoa!-yrittäjyystekokilpailun palkintojakotilaisuudessa  ”Yrittäjyys ja yliopisto-opinnot – mission possible?” -haastattelutuokiossa. Tilaisuus järjestetään 9.5. klo 1315 uudessa vierailu- ja innovaatiokeskus Joessa. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan yrittäjyyspäivään sekä opastuskierrokselle Jokeen!

» Ajankohtaista » Kokemuksia työharjoittelusta kansainvälisessä startupissa
On 24.4.2018
By

Comments are closed.

« »