Lääketieteellinen tiedekunta kehittää yrittäjyysopintojaan

Ajankohtaista Kommentit pois päältä artikkelissa Lääketieteellinen tiedekunta kehittää yrittäjyysopintojaan

Lääketieteellisen tiedekunnan opintoihin ollaan rakentamassa yrittäjyyspolkua, joka sisältää opiskelijoille suositeltavia valinnaisia yrittäjyysopintoja. Joukko yrittäjyyskoulutuksesta kiinnostunutta tiedekunnan henkilökuntaa kokoontui torstaina 24.8. työpajaan pohtimaan erilaisia kurssivaihtoehtoja.

Turun yliopiston tavoitteena on tarjota tulevaisuudessa yrittäjyysopintoja kaikkien koulutusalojen opiskelijoille. Yrittäjyysopintoja lisätään myös lääketieteellisessä tiedekunnassa: uusi yrittäjyysopetus toteutetaan lukuvuodesta 2017–2018 alkaen kaikille lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijoille avoimina valinnaisina kursseina.

– Jo nyt lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden on mahdollista suorittaa yrittäjyysopintoja esimerkiksi kauppakorkeakoulun puolella. Lisäksi opintoja on erikseen saatavilla biolääketieteen ja hoitotieteen koulutusohjelmissa. Jo olemassa olevat yrittäjyyskurssit säilyvät jatkossakin. Sekä olemassa olevia että uusia kursseja markkinoidaan kuitenkin perustutkinto-opiskelijoille jatkossa aikaisempaa aktiivisemmin, kertoo yrittäjyysasiamies Kirsi Peura (kuvassa).

– Syksyllä 2017 kaikille lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijoille tulee mahdolliseksi osallistua Introduction to Entrepreneurship -kurssille, joka on käytännönläheinen johdatus yrittäjyysteemoihin, lääketieteellisellä painotuksella. Keväällä opintoja voi syventää jatkokurssilla Innovations & Entrepreneurship in Health Care. Kurssit ovat englanninkielisiä ja siksi avoimia myös kansainvälisille opiskelijoille, kertoo yrittäjyyden professori Jarna Heinonen.

Tavoitteena yrittäjämäisen asenteen lisääminen

Yrittäjyysopinnoissa keskeistä on monitieteisyys. Opinnot parantavat opiskelijoiden työelämävalmiuksia ja niillä opetellaan esimerkiksi ryhmätyötaitoja sekä vaikkapa pitchaamista eli tiivistä liikeidean myyntipuhetta

– Biolääketieteen yrittäjyyskursseilla käytännön yritysyhteistyö on ollut tiivistä: opiskelijat ovat haastatelleet eri bioyrittäjiä ja saaneet näin esimerkkejä mahdollisista yrittäjyyden poluista. Kursseilla ajatuksena onkin ”enemmän tekemistä, vähemmän teoriaa”, avaa kursseilla opettanut projektipäällikkö Kaisu Paasio.

Yrittäjyysopintojen ensisijaisena tavoitteena on tehdä yrittäjyyttä, yritystoimintaa ja sen periaatteita tutuiksi asiasta kiinnostuneille. Opintojen tavoitteena ei siis ole tehdä kaikista opiskelijoista yrittäjiä: myös julkisen sektorin toimijoiden on hyvä tietää, mitä yrittäjyys ja liiketoiminta ovat.

– Edessä olevan sote-uudistuksen myötä esimerkiksi lääkäreiden yrittäjyysosaaminen saa entistä tärkeämmän rooliin. Riippuen siitä, miten koulutusvastuut uudessa järjestelmässä jakaantuvat, voi hyvin olla, että jatkossa osa lääkärikoulutuksesta toteutetaan terveysalanyrityksissä, dekaani Pentti Huovinen huomautti työpajassa.

Yrittäjyysstrategian etenemistä tuetaan monella rintamalla

Turun yliopistossa aloittaa lukuvuoden 2017–2018 alussa uusi sisäinen verkosto, joka koostuu tiedekuntien ja laitosten yrittäjyys- ja innovaatioyhteyshenkilöistä. Verkoston tavoitteena on tehostaa Turun yliopiston strategiaa tukemalla opiskelijoiden ja henkilökunnan yrittäjyys- ja innovaatio-osaamisen kehittymistä sekä yrittäjämäisen asenteen vahvistumista.

Yrittäjyyslähettiläs (Entrepreneurship Champion) toimii yhteyshenkilönä tiedekunnan yrittäjyyskoulutukseen ja -kasvatukseen liittyvissä asioissa. Hän tukee opiskelijoita yrittäjyyden polulla ja tarjoaa heille tietoa erilaisista yrittäjyystietojen, -taitojen ja -osaamiseen liittyvistä koulutus- ja muista tukimahdollisuuksista niin yliopistolla kuin laajemminkin alueen yrittäjyysekosysteemissä.

Lääketieteellisen tiedekunnan yrittäjyyslähettiläät Terhi Heino ja Petri Susi (kuvassa) esittelivät työpajassa verkoston toimintaa.

– Toivomme, että meitä on helppo lähestyä ja voimme jakaa tietoa ja kokemuksiamme eteenpäin tiedekunnassa. Roolimme on vielä jossain määrin avoin ja kehkeytyy tarpeiden mukaan. Pyrimme tuomaan yrittäjyysasiaa ruohonjuuritasolle, kertoi Heino tilaisuudessa.

Lääketieteellinen tiedekunta on humanistinen tiedekunnan ohella yliopiston yrittäjyysstrategian pilottitiedekunta. Viime vuonna tiedekunnassa järjestettiin yrittäjyyden vauhditustyöpaja, jossa kartoitettiin tiedekunnan henkilökunnan ja opiskelijoiden ajatuksia ja toiveita yrittäjyyden ja yrittäjämäisen ajattelun edistämiseen tiedekunnassa. Vastaavia yrittäjyysteemoihin liittyviä työpajoja on jatkossa tarkoitus järjestää tiedekunnassa vuosittain.

Lisätietoja:

>> Introduction to Entrepreneurship -kurssin kuvaus
Ilmoittautuminen kurssille on avoinna NettiOpsussa 8.10. saakka

Yrittäjyysyliopisto tarjoaa yrittäjyysopetuksesta ja yrittäjyydestä kiinnostuneelle henkilökunnalle tänä vuonna muun muassa seuraavat koulutukset ja kurssit:

>> Henkilökunnan 24h-yrittäjyysleiri (2 op) Harjattulan kartanossa 27. – 28.10.2017
>> Yrittäjyysopetus ja kokeilukulttuuri (2 op) risteily 8. – 9.11.2017
>> Business Essentials for Scientists -kurssi (2 ECTS) lokakuussa

 

Teksti ja kuvat: Tilda Junko

» Ajankohtaista » Lääketieteellinen tiedekunta kehittää yrittäjyysopintojaan
On 30.8.2017
By

Comments are closed.

« »