Ajatuksia Yrittäjyysyliopistosta: Matkalla aitoon Spede-yliopistoon?

Ajankohtaista, Yleinen Kommentit pois päältä artikkelissa Ajatuksia Yrittäjyysyliopistosta: Matkalla aitoon Spede-yliopistoon?

”Ei riitä että itse menestyn, myös ystäväni pitää epäonnistua”, kuuluu vanha Hollywood-sanonta. Akateeminen maailma on kaukana filmitähtien glamourista, mutta millaistakohan ”pöhinää” (I love this word) syntyi ei-aaltolaisissa akateemisissa, kun tieteidemme säihkyvän lippulaivan huippumodernit opetusmetodit hiljattain paljastuivat (Verna Vuoripuro HS:ssa 7.10.)? Piirtoheitinkalvoista ja markkalaskuista matkalla helmitauluun? Nauru oli halpaa kunnes muistin, että PP-kalvoilla paasaaminenkin on ollut vanhanaikaista jo vuosikaudet.

En voi silti olla kertomatta omaa Aalto-juttuani. Kun näet Suomen tulevalle Stanfordille haettiin oikein kilpailulla nimeä, lähetin ehdotukseksi ”Spede Pasanen -yliopisto”. Spedehän todella ruumiillisti interdisiplinaarisuutta osaamalla niin bisneksen (miljonääri), taiteen (ei vain turhapuroilua) kuin teknologiset keksinnötkin (spedelinko ym.). Selkein logiikka ei kuitenkaan aina parhaaksi myyntivaltiksi kelpaa.

Spedeä ei muodollinen koulutus rasittanut vaan hän oppi tekemällä, mikä seikka palasi mieleeni kun kuuntelin professori Stephen Billettin esitystä ”Future jobs” SWiPE-projektin (@swipe_STN) 7.10. järjestämässä tutkimusseminaarissa ”Learning at work in the future economy”. Billett katsoo tulevaisuuden töiden vaativan yhä enemmän sellaista käsite- ja symbolitietoa, joka ei PP- tai piirtoheitinkalvoillakaan välity vaan jonka voi oppia vain itse töissä. Koulutuksen ja työelämän kohtaamisongelma menee siten syvemmälle kuin esim. yliopistojen vuosittaisiin sisäänottokiintiöihin.

Turun yliopisto vastaa tulevaisuuden haasteisiin muuttumalla strategisesti ”yrittäjyysyliopistoksi”, mikä nimilappu on sikäli onneton, että perin monelle akateemiselle ensimmäinen ja pääsemätön mielikuva yrittäjyydestä lienee ahdasmielinen/sovinnainen puodinpitäjä tai maapalloa tuhoon ajava ahne riistäjäkapitalisti. Miksei näinkin, mutta strategian kannustamat ”yrittäjämäiset toimintatavat” on myös mahdollista ottaa ponnistuspohjaksi kriittiselle pohdiskelulle. Esimerkiksi siis sen miettimiselle, kuinka voisin parantaa tutkimukseni, opetukseni ja viestimiseni tapoja niin, että tekemisilläni olisi enemmän positiivista vaikutusta yhteiskunnassa – tai elämässä ylipäätään – arvokkaina pitämiini asioihin.

Humoristina Spede ei pitänyt tosikkomaista metakkaa omien tekemistensä erinomaisuudesta, ”huippuosaamisesta” tms., mutta paljon hän sai monenlaista aikaan ja tuotti Suomeen melkoisen tilavuusyksikön naurua. Huonommassakin hengessä yliopistolainen siis saattaisi lähteä tekemään yrittäjyysyliopistosta enemmän itsensä näköistä, aloittamalla esimerkiksi TY:n yrittäjyyspäivästä 3.11.

Seppo Poutanen

sosiologian dosentti, erikoistutkija yrittäjyyden oppiaineessa

Share

» Ajankohtaista, Yleinen » Ajatuksia Yrittäjyysyliopistosta: Matkalla aitoon Spede-yliopistoon?
On 11.10.2016
By

Comments are closed.

« »