Ajatuksia Yrittäjyysyliopistosta: Pitääkö olla huolissaan – oppivatko opiskelijat?

Ajankohtaista Kommentit pois päältä artikkelissa Ajatuksia Yrittäjyysyliopistosta: Pitääkö olla huolissaan – oppivatko opiskelijat?

Palasin tutkimusvapaalta yrittäjyyden yliopisto-opettajan tehtäviini nyt vuoden alusta. Alkuvuosi on mennytkin aika hulinassa, mikä on ollut toisaalta juuri sitä, mitä kaipasinkin intensiivisen ja erilaisen syksyn jäljiltä – erilaista hulinaa. Opetustyöhön ja oppimiseen liittyy paljon tunteita, eikä yrittäjyyskasvatus ole sen suhteen missään nimessä poikkeus. Pääsääntöisesti nämä tunteet ovat hyviä ja voimaannuttavia, kuten oppimisen, kohtaamisen ja oivaltamisen iloa sekä ylpeyttä opiskelijoiden oppimista. Siis tunteita, jotka tekevät opettajan (tai mitä termiä kukakin haluaa käyttää) työstä hienoa. Alkuvuosi on muistuttanut minua myös ristiaallokosta, jota opettaja kohtaa työssään.

Olen nyt toista kertaa vetämässä sisäisen yrittäjyyden[1] kurssia meillä kauppiksessa. Kurssi on kasvanut parinkymmenen hengen kompaktin kokoisesta ryhmästä siihen pisteeseen, että tänä vuonna meinasimme pyörtyä, kun katsoimme ilmoittautuneiden määrää – 120 opiskelijaa. Ensimmäinen reaktio: Jes, aivan mahtava juttu! Toinen reaktio: Mihinkäs nämä kaikki opiskelijat laitetaan… Pohdittuamme päädyimme siihen ratkaisuun, että otimme kaikki ilmoittautuneet mukaan kurssille. Kurssille luontevasti muodostui hiukan pienempi läsnäolo-opiskelijoiden ryhmä ja hiukan suurempi etäopiskelijoiden ryhmä.

Opintojakson aikana minulle iski useamman kerran pelko siitä, että opiskelijat eivät opi. Tämä pelko ei johdu tietenkään opiskelijoista, vaan siitä, että koen ymmärtäväni, mikä on parasta oppimisen näkökulmasta, mutta en vain pysty auttamaan ja tukemaan opiskelijoiden oppimisprosessia niin hyvin kuin haluaisin. Tästä esimerkkinä muun muassa palautteen antaminen; lyhyiden henkilökohtaisten palautteiden sijaan haluaisin antaa jokaiselle kattavan palautteen, jonka avulla oppimisprosessi voisi nytkähtää vielä nopeammin ja kokonaisvaltaisemmin eteenpäin.

Opetus on usein tasapainottelua opiskelijoiden oppimisen, oman jaksamisen ja resurssien ristiaallokossa. Se turhauttaa ja huolettaa. Onneksi tähän mennessä jokainen kerta, kun olen potenut tätä riittämättömyyden tunnetta, opiskelijat ovat yleensä ennemmin kuin myöhemmin todistaneet pelkoni vääräksi. Nyt se tunne syntyi viikonloppuna lukiessani opiskelijoiden reflektioita[2] siitä, miten kurssi on muuttanut heidän käsityksiään itsestään yrittäjämäisinä toimijoina.

Vastauksena otsikon kysymykseen: Varmasti pitää, oppiminenhan on kaiken keskiössä, mutta toisaalta, ei liiaksi pidä. On käsittämättömän hieno tunne huomata, että aina opiskelijat oppivat ja oivaltavat (jopa minusta huolimatta). Usein sellaisiakin asioita, joita en ole tullut edes ajatelleeksi – opin siis itsekin. Oppiminen, opiskelijoiden ja oma, on yksi ehdottomasti tärkeimmistä syistä, miksi teen työtäni. Tsemppiä kaikille opetustyötä tekeville ja opiskelijoille – kevättä kohti mennään!

 

Sanna Ilonen on yrittäjyyden yliopisto-opettaja, omaopettaja ja yrittäjyysyliopiston kauppakorkeakoulun yrittäjyyslähettiläs.

 

[1] Sisäisellä yrittäjyydellä tarkoitetaan työntekijöiden yrittäjämäistä ajattelu- ja toimintatapaa jo olemassa olevissa organisaatioissa. Tähän kytkeytyy organisaatioiden johtaminen sisäistä yrittäjyyttä tukevalla tavalla. (Antoncic & Hisrich, 2003; Stevenson & Jarillo, 1990.)

[2] Pääsääntöisesti opiskelijoiden oppiminen liittyy siihen, mitä yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta tarkoittavat ja miten ne konkreettisesti näkyvät. Lisäksi oppiminen on oivalluksien syntymistä siitä, että itsekin on aika yrittäjämäinen toimija. Kurssilla tapahtuvaa oppimista on myös tutkittu. Artikkelin Laalo & Heinonen (2016) Governing the entrepreneurial mindset: Business students’ constructions of entrepreneurial subjectivity löydät täältä. Tulossa on myös artikkeli opiskelijoiden affektiivisesta oppimisesta osana yrittäjyyskasvatusta.

 

 


Share

» Ajankohtaista » Ajatuksia Yrittäjyysyliopistosta: Pitääkö olla huolissaan...
On 22.3.2018
By

Comments are closed.

« »