Vieraskynä: Vanhan Suurtorin ytimeen yhteisöllisen työn ja tekemisen keskus

Yleinen Kommentit pois päältä artikkelissa Vieraskynä: Vanhan Suurtorin ytimeen yhteisöllisen työn ja tekemisen keskus

Tulevaisuuden eloisa ja kestävä kaupunkikulttuuri tarvitsee joustavan tekemisen ja kokeilemisen mahdollistavan ympäristön. Turun Vanhan Suurtorin ytimeen ollaan luomassa tällaisia toimintoja yhteisöllisen työtilaprojektin, HUB Turun kautta. Toiminnan tavoitteena on säteillä ympäröivään kaupunkitilaan ja sillata Kupittaan liike-elämä- ja kampusaluetta Turun vanhan kaupungin kautta kaupalliseen keskustaan. HUB Turun huomiin ollaan keräämässä mielenkiintoisia ja yhteisölliseen tekemiseen sekä resurssijakamiseen uskovia toimijoita start-upeista yhdistyksiin ja opiskelijoista etätyöläisiin.

HUB Turku haluaa rakentaa siltaa yrittäjien ja kulttuurin välille ja elävöittää Vanhan Suurtorin aluetta monipuolisella toiminnalla, sekä tehdä yhteistyötä alueen toimijoiden kanssa, jotta Turun Strategian 2029 tavoite pohjoisen Itämeren mielenkiintoisimpana kaupunkina toteutuisi jo tänään.

HUB on kehitetty iteroiden yhdessä käyttäjiensä kanssa

Luostarin välikadulle maaliskuun alussa muuttanut HUB Turku on kehitetty ohjelmistoprojekteista tutulla menetelmällä iteroiden, eli sitä on pyritty versio versiolta kehittämään paremmin käyttäjäyhteisönsä tarpeita tukevaksi. Ensimmäinen HUB Turku 1.0 avattiin vuoden 2017 alkupuolella aivan keskustan ytimeen Brahenpihalle. Tällöin tila oli akvaariomaisessa katutason tilassa, johon oli pyritty luomaan perusajatukseen kuuluvat toiminnot: tapahtumatila, kaupunkiverstastilaa sekä joustavia työpisteitä. Tilassa kävi muutaman kuukauden mittaisessa pop-up vaiheessa tuhansia kävijöitä ja kokeilun aikana tehtiin erilaisia palvelu- ja tapahtumatestauksia suuhygienistin walk-in vastaanotosta 3D-mallinnuksen ja tulostuksen peruskurssiin ja koulutusalan hackathoneihin.

Seuraavaksi tila siirrettiin Eerikinkatu 7:ään entisiin Turun kaupungin ylläpitämiin mediapajan tiloihin. Neliöitä tuli runsain mitoin lisää ja testattavia toimintoja voitiin laajentaa myös rauhallisempiin neuvottelu- ja kirjastotiloihin sekä olohuonemaiseen oleskelutilaan. HUB Turku 2.0 sai myös yhteisöllisen keittiön sekä kiinteiden työpisteiden alueen. Hubissa oli tällöin huippuhetkellä kymmeniä aktiivisia käyttäjiä ja yhteisöjä, erilaisia tapahtumia ja koulutustilaisuuksia sekä puutyö-, elektroniikka- ja virtuaalitodellisuuskehitystilat. Haasteena tällöin olivat kuitenkin tilojen löydettävyys, perus fasilitointitoimintojen järjestämisen haasteellisuus sekä toiminnan fokuksen puute.

Tämänhetkinen paikka ja versio, HUB Turku 3.0 löytyy Vanhalta Suurtoriin alueelta ja on ottanut ammattimaisemman ja viimeistellymmän muodon, jossa on pyritty kiteyttämään kaikkein tärkeimmät opit aikaisemmista versioista. Rauhalliselle ja keskittymistä vaativalle työlle on luotu omat huoneensa, erityistä kiitosta saanut olohuonemainen ja rento oleskelutila on saanut lähestyttävän sijainnin sisääntulon yhteydestä. Se on paikka jossa on mahdollista keskustella vapaasti ja nauttia kahvihetkestä, tai vaikkapa järjestää erilaisia tapahtumia. Uudet tilat mahdollistavat myös laajentumisen jolloin myös erilaiset tiimit ja myös isommat toimijat voivat liittyä siihen mukaan. Kaikki tilan kalustevalinnat on tehty helppo liikutettavuus mielessä, jotta tiloja on mahdollista muovata erilaisiin tarpeisiin sopivaksi.

Kestävää ja eloisaa kaupunkikulttuuria rakentamassa

HUB Turun toiminnan takana on voittoa tavoittelematon, samaa nimeä kantava HUB Turku ry ja sitä on rakennettu vuosien aikana kaupungin avustamana puhtaasti vapaaehtoisvoimin. Yhdistys pyrkii toiminnallaan luomaan puitteet tulevaisuuden eloisalle, kestävälle ja positiivista kaupunkikulttuuria luovalle tilalle. Toiminnan tavoitteena on mahdollistaa erilaisten monialaisten tiimien muodostuminen ja kannustaa ympäröivän kaupunkitilan luovaan käyttöön. Inspiraationa ovat toimineet niin globaalit signaalit digitalisaation luomasta työkulttuurin murroksesta kuin halusta luoda merkityksellisiä ja positiivista kaupunkikehitystä tukevia toimintoja Turun keskustaan.

HUB Turku 3.0 tuo Turun vanhan kaupungin ytimeen paikan, joka siltaa digitaalis-teknologisen sekä historiallisen kaupunkikulttuurin. Hubissa saman katon alla voivat yhtäaikaisesti työskennellä niin huipputeknologinen start-up-yritys kuin perinteisiä kokemuksia arvostava kulttuuritoimijakin. Kaikkein jännittävintä on kun nämä kaksi toimijaa löytävät yhteisiä rajat rikkovia projekteja jotka voivat viedä vaikka minne!

Tule tutustumaan HUB 3.0:aan ja löytämään uusi tulevaisuus!

Terkuin Juho ja Artturi, HUB Turku aktivistit 🙂

Lue lisää hubista ja sen toiminnoista:

Kirjoittajat ovat Hub Turku toimitusjohtaja Juho Vainio ja hallituksen jäsen/yhteyskoordinaattori Artturi Elovirta.

Share

» Yleinen » Vieraskynä: Vanhan Suurtorin ytimeen yhteisöllisen...
On 21.3.2019
By

Comments are closed.

« »