Nuoret Tutkijat 2017 -innovaatiokilpailun voittaja kannustaa bioalan opiskelijoita tarkastelemaan yrittäjyyden mahdollisuuksia

Ajankohtaista Kommentit pois päältä artikkelissa Nuoret Tutkijat 2017 -innovaatiokilpailun voittaja kannustaa bioalan opiskelijoita tarkastelemaan yrittäjyyden mahdollisuuksia

Kuvassa: Aapo Knuutila voitti pääsylipun SHIFT-bisnesfestivaalille, jonka yhteistyökumppanina Turun yliopisto oli.

Turun yliopiston innovaatiopalveluiden järjestämän Nuoret Tutkijat 2017 -kilpailun voittaja ja vastikään biotekniikan diplomi-insinööriksi valmistunut Aapo Knuutila halusi näyttää muille opiskelijoille, että bioalallakin voi haaveilla oman tutkimuksensa kaupallistamisesta ja yrittäjyydestä.

Turun yliopiston biokemian laitos järjestää vuosittain Nuoret Tutkijat -tapahtuman, jossa opiskelijat esittelevät lopputöidensä tuloksia viisikuukautisen laboratoriotyöjakson päätteeksi. Turun yliopiston innovaatiopalvelut järjesti tapahtuman yhteyteen tänä vuonna toista kertaa innovaatiokilpailun. Kilpailuun osallistuttiin pohtimalla oman tutkimuksensa kaupallistamisen ja hyödyntämisen mahdollisuuksia.

Innovaatiokilpailun voitti tämän vuoden kesäkuussa biotekniikan diplomi-insinööriksi valmistunut Aapo Knuutila. Knuutila osallistui kilpailuun diplomityöstään nousseella pikatesti-idealla hinkuyskän toteamiseksi muutamassa tunnissa potilasläheisesti. Testi perustuu lateraalivirtaukseen, jota käytetään esimerkiksi raskaustesteissä. Nykyiset hinkuyskän testausmenetelmät paitsi ovat kalliita, myös vaativat keskuslaboratoriossa aikaa vievän analyysin.

– Minun oli helppo lähteä mukaan kilpailuun. Tutkimusaiheeni on helposti tuotteistettavissa, ja olin jo lopputyöaihetta valitessani tietoinen, että lateraalivirtausmääritykset ja potilasläheinen diagnostiikka soveltuvat hyvin kaupallistamiseen, Knuutila kertoo.

Knuutila työskentelee tällä hetkellä biolääketieteen laitoksella projektitutkijana. Opiskelija-ainejärjestöaikoinaan Knuutila kartoitti Turun alueen kaikki bioalan yritykset, koska koki, ettei bioalan opiskelijoille oltu esitelty kattavasti, minkälaisista keksinnöistä voi perustaa yrityksen.

Osallistuessaan kilpailuun Knuutila halusi näyttää muille opiskelijoille, millaisia mahdollisuuksia bioalan yrittäjyydessä voi olla.

– Bioalan opiskelijoiden ei pidä heittää mahdollista yrittäjyyttään roskikseen. Esimerkiksi potilasläheinen diagnostiikka on halpa sekä kehittää että toteuttaa, ja lateraalivirtausmääritystä voi käyttää moniin eri tauteihin. Voisi sanoa, että on eettisesti väärin olla tekemättä bisnestä, jos voi edistää terveyttä ja välttää sairauksia, Knuutila toteaa.

– En olisi prosessoinut tutkimusaihettani näin paljon kaupallistamisen näkökulmasta, jos en olisi osallistunut innovaatiokilpailuun. Jos minulta olisi neljä kuukautta sitten kysytty tarkemmin kaupallistamissuunnitelmista, en olisi osannut vastata. Nyt voin kuitenkin sanoa, että kaupallistamiseen liittyvät näkökulmat ovat vaikuttaneet jatkotutkimuksen suunnittelussa.

Knuutila palkittiin pääsylipulla kansainväliseen SHIFT 2017 -bisnesfestivaaliin. Kaikki innovaatiokilpailun osallistujat palkittiin lisäksi leffalipuin.

Teksti ja kuva: Maija Kokkonen

 

Share

» Ajankohtaista » Nuoret Tutkijat 2017 -innovaatiokilpailun voittaja...
On 14.6.2017
By

Comments are closed.

« »