#trusttheprocess – Kokemuksia suomalais-singaporelaiselta Business Innovation Campilta

Ajankohtaista Kommentit pois päältä artikkelissa #trusttheprocess – Kokemuksia suomalais-singaporelaiselta Business Innovation Campilta

Turun yliopisto ja Singapore Maritime Institute järjestivät syyskuussa Singaporessa innovaatioleirin, jolla suomalaiset ja singaporelaiset opiskelijat kehittivät innovatiivisia ratkaisuja merenkulkualan avaintoimijoiden antamaan haasteeseen. Leirin päämentorina toiminut yrittäjyyden apulaisprofessori Pekka Stenholm pohtii blogissa kokemuksiaan leiristä.

Opettaminen on tosi mahtavaa hommaa. Varsinkin silloin kun ei tarvitse opettaa, vaan pääsee seuraamaan sivusta kun muut oppivat. Siinä oppii itsekin, ja oppimisprosessi on kaikkien osallisten käsissä. Pääsin Singaporen innovaatioleirillä seuraamaan läheltä kauppakorkeakoululaisten taitoja, rohkeutta ja epävarmuuden sietämistä.

Lupauduin keväällä fasilitoimaan Singapore Maritime Innovation Camp -leiriä. Aikataulun varmistuttua sain sovittaa innovaatioprosessin muutamaan päivään. Peilasin kokemuksia aiemmilta innovaatioleireiltä ja Startup!-kurssilta ja hahmotin keskeisimmät asiat, jotka pitää toteuttaa viikon sprintin aikana. Tavoitteena oli, että opiskelijat luovat uusia ideoita kolmessa päivässä ja pitchaavat ne neljäntenä. Uuden luominen ani harvoin etenee selkeänä prosessina. Se muistuttaa enemmän sellaista epämääräistä mehiläisen lentoa. Senkin pääsin todistamaan.

Kohti uuden luomista

Päivä Singaporen kosteaan, mutta lempeään lämpöön saapumisen jälkeen kaikki tiimit tapasivat ensimmäistä kertaa kasvotusten. Google Venturesin menetelmiä mukailevan sprintin ohjelman ja metodien läpikäymisen lisäksi opiskelijoille kerrottiin toimeksiantajien sopima haaste, joka heidän tulisi kyetä ratkomaan. Päivää ennen sprinttiä kävimme tutustamassa toisen toimeksiantajan valtavassa satamassa, ja opiskelijat saivat kerätä tietoa haasteeseen liittyen. Varsinainen sprint alkoi tiistaina. Opiskelijat tarttuivat oitis toimeen ja prosessi lähti liikkeelle mukavasti.

Innovaatioleirin haastavin hetki minun, mentoreiden ja erityisesti opiskelijoiden osalta sijoittui keskiviikolle. Hetkenä, jolloin puolet innovaatioleirin kehittämistyöstä oli takana ja opiskelijat esittivät ensimmäiset konseptinsa yritysten nimeämän haasteen ratkaisemiseksi, ilmeni, että hyvin kehitellyt ja innovatiiviset ideat eivät riitä.

Mitä sitten tapahtuikaan? Mahtava tapahtui. Keskiviikon päättyessä kaikki neljä tiimiä esittelivät uuden konseptinsa. Piste. Opiskelijat osoittivat olevansa tekijöitä. Välittömästi palautteen jälkeen he ottivat muutaman askeleen taakse, tarkistivat siihenastisen datansa, ideansa, luonnoksensa ja loivat uuden konseptin vielä samana päivänä. Torstaina paikalla olleiden MacGregorin ja PSA Corporationin asiantuntijoiden luo asteli ehkä vähän väsyneitä, mutta valppaita opiskelijoita. Torstai osoittautui uuden luomisen voittokuluksi. Edessä oli enää vain pitchaus ja leirin viimeinen päivä. Ne olivat kolmen raastavan päivän jälkeen tiimeille helppo homma.

Haasteet antavat tilaa onnistua

Tämänkertainen innovaatioleiri oli kokemistani innovaatioleireistä haastavin päivitettyine menetelmineen ja kulttuurisine eroineen. Samalla se oli kokemistani paras. Sain todistaa yrittäjämäistä toimintaa ihan läheltä, sen tuskaa ja onnistumisia, uuden luomisen haastavuutta ja epämääräisyyttä, mutta samalla sen lopputulosta: täysin uutta ja validoitua konseptia. Kaikki tämä kolmen päivän aikana. Paikalla olleena ja koko homman Sprint Masterina väitän, että tämä ei olisi ollut mahdollista ilman Turun kauppakorkeakoulun mahtavia opiskelijoita.

Esitänkin toiveen kauppakorkean opiskelijoille: ymmärtäkää opintojenne saatossa, miten hyviä olette ja mihin kaikkeen kykenette kun käytätte ja sovellatte osaamistanne!

Pekka Stenholm

Kirjoittaja toimii yrittäjyyden apulaisprofessorina Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikössä.

Kuva: Singapore Maritime Institute

Share

» Ajankohtaista » #trusttheprocess – Kokemuksia suomalais-singaporelaiselta Business...
On 23.10.2018
By

Comments are closed.

« »