Turun yliopisto pilottiyliopistoksi uuteen yrittäjyysyliopistojen akkreditointiin

Ajankohtaista Kommentit pois päältä artikkelissa Turun yliopisto pilottiyliopistoksi uuteen yrittäjyysyliopistojen akkreditointiin

Turun yliopisto on valittu yhdeksi 12 pilottiyliopistosta uuteen Entrepreneurial University -akkreditointiin. Kyseessä on maailmanlaajuisesti ensimmäinen yliopistojen yrittäjyystoimintaan liittyvä akkreditointi, jonka kehittämisen ajurina on toiminut University Industry Innovation Network (UIIN) -verkosto. Akkreditointi käynnistyy tänä keväänä.

Akkreditointiin on valittu ensi vaiheessa yhteensä 12 korkea-asteen oppilaitosta ympäri maailman. Euroopasta Turun yliopiston lisäksi mukaan valittiin neljä yliopistoa: Tarton yliopisto (Viro), University of Coventry (Iso-Britannia), Chalmers tekniska högskola (Ruotsi) ja University of Warsaw (Puola).

‒ Hakeuduimme mukaan akkreditointiin, koska se tarjoaa meille kansainvälisen arvioinnin yrittäjyysyliopiston toiminnasta. Akkreditoinnin avulla pystymme identifioimaan yliopiston yrittäjyys- ja innovaatiotoiminnan vahvuuksia ja kehittämiskohtia, sanoo yliopiston kehitysjohtaja Riitta Mustonen.

Akkreditointiohjelman temaattiset alueet koskevat yliopiston yrittäjyystoiminnan kapasiteettia ja vaikuttavuutta, yrittäjyys- ja innovaatiotoiminnan ajureita ja mahdollistajia sekä yrittäjyystoiminnan suunnittelua ja johtamista. Akkreditoinnin asiantuntija-arviointiin osallistuu laaja joukko yrittäjyyden kehittämisen parissa toimivia asiantuntijoita Euroopasta ja sen ulkopuolelta.

‒ Akkreditoinnissa tarkasteltavia alueita olemme työstäneet Turun yliopistossa osana yrittäjyyden ja yrittäjyyskoulutuksen strategiaa syksystä 2015 saakka. Kansainvälinen akkreditointi tarjoaa lisätukea toiminnan kehittämiseen, sanoo yrittäjyysasiamies Kirsi Peura.

Yliopistojen yrittäjyystoiminnalle ei ole yhteisiä mittareita

Ulkoinen arviointi on tärkeää yrittäjyysyliopiston toiminnan kehittämiselle, sillä vaikka yrittäjyyden ja yrittäjämäisen toiminnan edistäminen on kuulunut jo noin vuosikymmenen ajan suomalaisen korkeakoulupolitiikan tavoitteisiin, OKM:n selvitysten mukaan yrittäjyystoiminnan arviointi on alue, jossa kaikilla korkeakouluilla on eniten kehitettävää.

‒ Viimeisimmät korkeakoulujen kansalliset vertailut osoittavat, että vaikkakin paljon yhtäläisyyksiä on, yliopistojen yrittäjyystoiminta saa erilaisia muotoja. Mikä on huomattavaa, yrittäjyystoiminnalle ei ole olemassa vielä kaikkien yliopistojen yhteisesti käyttämiä mittareita. Arviointi on pitkälle subjektiivista itsearviointia, mikä heikentää korkeakoulujen yrittäjyystoiminnan vertailtavuutta. Tästä syystä ulkoinen arviointi on tärkeää oman toimintamme kehittämiselle, toteaa Peura.

Yliopistojen yrittäjyystoimintaan ja yrittäjämäiseen yliopistoon liittyviä aiheita käsitellään 16.2.2017 kello 13.00‒15.00 kauppakorkeakoululla järjestettävässä Perspectives on Entrepreneurial University -seminaarissa. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan: https://www.yrittajyysyliopisto.fi/seminar-16-2-2017-perspectives-on-entrepreneurial-university/

Lisätietoja:

yrittäjyysasiamies Kirsi Peura, p. 050 5027075 (kirsi.peura@utu.fi)

Accreditation Council for Engaged and Entrepreneurial Universities: https://www.aceeu.org/

Share

» Ajankohtaista » Turun yliopisto pilottiyliopistoksi uuteen yrittäjyysyliopistojen...
On 26.1.2017
By

Comments are closed.

« »